Bøger om tysk vin

Vinbøger, med en kort kommentar og min vurdering. Se også tyske vinbøger med omtale af bestemte områder, vinguider, vinbøger på dansk og engelsk og tysk samt vintidsskrifter og bøger om mad og bøger om whisky. Se også biblioteket.

For at lette muligheden for bestilling, oplyses ved de fleste (tyske) titler et direkte link til amazon.de. Tip: Bestil bøger for mindst 20 Euro og få dem sendt portofrit til en tysk adresse.

Min personlige favorit.

Opdateret den 07. februar 2014.     
Snyd ikke dig selv!
Meget god & læseværdig.
God bog, kan anbefales.
Tja, ikke noget særligt.
Spild af tid - æv!
DLG Genuss Guide 2014. Deutsche Weine und Winzer, 14,90 €.

DLG er tysk landbrugs organisation og organiserer også vinbønderne. De har med Genuss Guide nu i en årrække haft deres vinguide, hvor de bedst producenter præsenteres. 2014-udgaven er et digert værk på 424 sider helt i farver og med masser af gode fotos.
Hoveddelen er selvfølgeligt en præsentation af de bedste vine og vinproducenter. Dette suppleres af gode artikler med rejsetips, om hvordan man kombinerer mad og vin samt et udmærket vinleksikon på en 35 sider.
Hovedproblemet med bogen er, at det er langt fra alle producenter, der indsender deres vine til DLGs bedømmelser og - endnu værre - de gode producenter gør det stort set aldrig, fordi de ikke har noget at vinde: Får de en god bedømmelse, bekræfter det bare kvalitetsniveauet og får de en dårlig, så risikerer de dårlig omtale.
Bogen ligner derfor alt for meget et varekatalog og som sådan er prisen alt for høj.
Køb derfor hellere en af de andre vinguider på markedet.

Køb her.

Carsten Henn. 111 deutsche Weine, die man getrunken haben muss. Emons: 270 s., 20110, 12,90 €.

Det er givetvis en smagssag, om man synes om denne type bøger, hvor en forfatter præsenterer de bedste bøger, film, hoteller eller - som i dette tilfælde - tyske vine. Personligt kan jeg godt lide formen, der giver plads også til det utraditionelle. Det kræver dog, at forfatteren er særdeles godt inde i sit stof. Og det må man sige, at Carsten Henn er, der er redaktør på den ansete tyske vinguide Gault Millau. Men i modsætning til vinguiden har han her foldet sig ud og kørt 111 meget forskellige vine i stilling. Det klæder bogen, at de dyreste vine ligger omkring 25 Eureo, mens mange kan fås for omkring 10 Euro.
Carsten Henne inviterer læseren med på en spændende tur gennem samtlige tyske vinområder med mange overraskelser undervejs. Og man får stor lyst til selv at tage afsted.
Når teksterne samtidig er velskrevet og med en god portion humor, så kan man næppe forlange mere.
En rigtig hyggebog, man kan læse i, når man har et ledigt kvarter, fordi hvert opslag indeholder en side tekst og et foto af vinen.
 Bogen er fremstillet i et meget flot layout med fine fotos af Tobias Fassbinder. Overblikket lettes af tre registre, hvor vinene er sorteret efter pris, drue og type. At man kan få alt dette for mindre end 100 kr. er ganske forbløffende.

Køb 111 Weine.

Daniel Deckers. Im Zeichen des Traubenadlers. Eine Geschichte des deutschen Weines. Verlag Philipp von Zabern, 224 s., 2010, 29,90 €.

Det kræver kendskab til tysk grammatik for at kunne gennemskue, at der her ikke er tale om en bog der fortæller tysk vins historie, men kun fortæller én historie, nemlig den om producentsammenslutningen, der i dag hedder Verband deutscher Prädikatsweingüter (VDP). Det er bogens svaghed, for det er for udeforstående ikke særlig interessant at vide, hvem der deltog i hvilket møde, eller hvorfor vedtægterne blev ændret. Derfor er bogen også mest spændende, når den inddrager generelle politisk-økonomiske forhold eller eksempelvis, hvilke konsekvenser vinelantesygdomme har haft på de tyske vinproducenter.
Det bliver tydeligt, at VDP har udviklet sig til en stærk interesseorganisation, der indadtil kæmper for at foreningens regler overholdes for at sikre gode og stabile priser og udadtil for gode rammevilkår, hvilket blandt andet indebærer lave skatter.
Bogens styrke er også, at fortiden rent faktisk fylder mest, således beskæftiger 2/3 af bogen sig med forhold til 1945, og også de mørke år - nazitiden fra 1933 til 1945 - bliver behandlet udførligt.

Køb Im Zeichen des Traubenadlers.

Reinhard Heymann-Löwenstein, Terroir. Weinkultur und Weingenuss in einer globalen Welt, Kosmos, 2009, 180 s., hardcover, 19,95 €.

Forfatteren er en af de kendteste tyske vinproducenter. Bogen er et personligt opgør med intetsigende industrivine og en vinlovgivning, der gør som om det er ligegyldigt, hvor druerne vokser. Heymann-Löwenstein kommer i sit essay vidt omkring og sammenligner vin gerne med klassisk musik. Han argumenterer for at lade naturen råde, men går dog ikke så langt som hans biodynamiske kolleger. I det hele taget er Heymann-Löwenstein en mand, der har ordet i sin magt - som her: "Während die geschmackoptimierten Coca-Cola-Weine der Plastico-fantastico Fraktion in Supermarktregalen und Jetsetabsteigen ihre globalen Triumphe ferien, merken immer mehr Weinliebhaber, dass sie sich eigentlich nach etwas anderem sehnen."

Køb Terroir.

Ulrich Sautter, Ingo Swoboda, Dieter Braatz (Fotos von Hendrik Holler). Weinatlas Deutschland. Hallwag Verlag, 2007, 280 s., indbundet, 22,5 x 29,5 cm, 59,90 €. 

Lad det være sagt med det samme, dette er en fremragende bog, og hvis jeg skulle anbefale nogen at vælge én bog om tyske vine, ville valget falde på denne.

Det er langt mere end blot et Atlas, der indeholder samtlige tyske vinmarker. Således er eksempelvis den korte, historiske introduktion en af de mest præcise og vidende, jeg har læst.
Det klæder bogen, at forfattterne har en holdnig, som de argumenterer meget overbevisende for. Deres udgangspunkt er, at terroir - defineret ikke kun som geologiske, men i høj grad også menneskeskabte forhold - er afgørende for vinens kvalitet. Det er vinmarken, der giver potentialet, som vinbonden mere eller mindre dygtigt udnytter til at skabe vinene. Denne holdning står i modsætninge til gældende tyske vinlovgivning, der i sidste ende klassificerer vinene efter sukkerindholdet. Forfatterne følger dermed i sporene på producentsammenslutningen VDP.
Bogens hoveddel er geografisk opdelte kapitler, der starter med en - primær geologisk og klimatisk - introduktion. Så følger meget detaljerede og overskuelige kort, der giver mulighed for at finde selv det mindste vinbjerg. Endelig er der for de bedste vinmarkers vedkommende en detaljeret beskrivelse med bl.a. størrelse, jordbundsforhold, vigtigste druesorter og bedste producenter.
Navigationen i bogen lettes af gode oversigter og et omfattende register.
Køb Weinatlas Deutschland

Claudia Schweikard & Matthias Stelzig. Spitzenweingüter Deutschlands. Umschau, 2007, 208 sider, indbundet, 27 x 24 cm, 39,90 €.

Korte tekster, masser af gode fotos og fornuftige oversigtskort. Det er gode producenter, der præsenteres i denne bog, men det er sjældent de allerbedste. I det hele taget forekommer udvalget lidt tilfældigt og man får en mistanke om, at der her har været andre kriterier end de vinmæssige, der har stået forrest. Björn Kray Iversen har leveret en lang række fotos, der tit siger mere end de forholdsvis korte, journalistiske tekster. Til hver producent findes en kort engelsk introduktion skrevet af David Schildknecht.
Bogen er alt i alt skuffende, idet den ikke giver ny indsigt eller viden, men mere er et katalog over nogle af Tysklands bedre producenter.

Køb Spitzenweingüter Deutschlands

Gault Millau. WeinGuide Deutschland 2007. Christian Verlag, 736 s, € 29.
Bogen udgives hvert år - i 2007 for 14. gang  - og omtaler Tysklands top vinproducenter - i 2007-udgaven i alt 810 vingårde og 7.112 vine.
Udover en beskrivelse af den enkelte vingård med nyttige oplysninger som kontaktinformationer, kørselsvejledning og særlige seværdigheder, er der en bedømmelse af en række udvalgte vine. Bogen er opdelt geografisk. De enkelte vindistrikter beskrives indledningsvist - også med gode kort.
Normalt mener jeg, at tiden er løbet fra vinguider i bogform (og denne guide findes da også i en udmærket (og gratis) udgave på nettet), men Weinguide Deutschland er meget god at have med i bilen, når man er på vinrejse i Tyskland.

Konklusion: God, sober og meget overskuelig bog, der er svær at komme uden om, når man interesserer sig for tysk vin.
Køb Gault Millau WeinGuide Deutschland 2008

Deckers, Daniel (red.) Zur Lage des deutschen Weines. Klett Cotta, 2003, indb., 352 s., € 22,-
Zur Lage des deutschen Weines er en titel, der bevidst peger både på Lage forstået som vinbjerg eller -mark og på Lage forstået som tysk vins situation, stilling lige nu.
Bogen er en samling artikler, der er blevet udgivet i den kendte Frankfurter Allgemeine Zeitung og som hver kort fortæller om én enkelt vinmark. Her således korte portrætter af Roter Hang, Forster Ungeheuer, Rüdesheimer Berg, Dorsheimer Pittermännchen, Wehlener Sonnenuhr, Erdener Prälat, Würzburger Stein - i alt 73 vinmarker. Det er en spændende, anderledes og meget vellykket tilgang til tysk vin.
Det er næppe tilfældigt, at forfatterne i 2001 fik overrakt Trophy Herkunft Deutschland af VDP, der netop er stor fortaler for en tysk klassifikation på bagrund af vinmarkens kvalitet (terroir).
Bogen afsluttes med en adresseliste og er iøvrigt illustreret med små vignetteagtige kort. Det er således ikke udstyret, men indholdet, der udgør denne bogs styrke. Svagheden er at en del artikler naturligt nok efterhånden er forældede og ikke genspejler fx de aktuelle ejerforhold (det gælder eksempelvis Erdener Prälat). Bogen er dog stadig en guldgrube af oplysninger og uundværligt for den, der ønsker at vide, hvorfor vinmarken nu har fået dette mærkelige navn.
Køb Zur Lage des deutschen Weins.... direkte hos amazon.de.
Deutsches Weininstitut. Deutscher Weinatlas. u.å. kr. 198,50 inkl. forsendelse - bestil her.
Deutsches Weininstitut har valgt at udgive deres Weinatlas i digital form. Lad mig sige det med det samme: det er de ikke sluppet særligt heldig fra. Personligt foretrækker jeg at kort er tilgængelige i fast form og med et godt register er tilgængelighed ikke noget problem.
Problemet med CD-ROM'en er endvidere, at navigationen er noget omstændigt, og det irriterer mig, at vinduet er større end min skærm. Og hvorfor er der ingen søgefunktion? I det hele taget ligner Deutscher Weinatlas mere en hjemmeside på CD end et digitalt produkt og man har slet ikke udnyttet de muligheder, der er i mediet: video, lyd, slideshows m.m. - at fotos og tekst så er hhv. flotte og interessant er selvfølgeligt en fordel, men ikke tilstrækkeligt til at opveje de øvrige mangler.
Finn Klysner. Tyske vine. Tradition og fornyelse. 2002, 294 sider, indb., Lindhardt og Ringhof, 349 kr.
Der er ikke nogen tvivl om, at Finn Klysner med bogen har leveret det hidtil mest omfattende værk på dansk om tysk vin. Bogen er skrevet ud fra forfatterens mangeårige beskæftigelse og kærlighed for tysk vin. Klysner ved, hvad han har med at gøre og ved mange af hans beskrivelser føler man det, som om man går sammen med ham gennem vinmarkerne. Hans passion for tysk vin indebærer også, at han har meget klare holdninger til, hvad man bør gøre og ikke gøre for at tysk vin igen får den status den fortjener.
Personligt savner jeg noget mere baggrund om landskab, historie og kultur og havde gerne set disse afsnit udbygget på bekostning af de lidt for mange portrætter af de enkelte vingårde. Især beskrivelserne af vingårdenes enkelte årgange forekommer noget irrelevant al den stund, at bogen jo næppe er tænkt som en indkøbsguide. Derfor savner jeg også en ordliste med forklaringer samt en adresseliste, ikke mindst med de vigtigste internetadresser.
Når alt er sagt er det stadig den bedste bog på dansk om tysk vin og den vil forhåbentlig være med til at øge interessen for de gode vine hos vores sydlige nabo.
Marion Aberle. Deutschlands Weinregionen. Ein Führer durch die dreizehn Anbaugebiete. Socieätsverlag, 2000, 168 s., indb., € 12,80.
Lille, kompakt bog med gode oplysninger og historier om de tretten tyske vinområder. Indholdet kan nærmest beskrives som en artikelsamling om de tyske vinområder, dertil en side med faktuelle oplysninger. Bogen indeholder en lang række flotte illustrationer.
Deutscher Weinatlas. udgivet af Deutsches Weininstitut (DWI).
Tysk semiofficielt vinatlas, hvor det næsten er muligt at se hver eneste vinstok. Indeholder udover en lang række kort også beskrivelser af de tyske "Anbaugebiete". Deutscher Weinatlas opdateres jævnligt og kan bl.a. købes ved henvendelse til DWI.
Reisen zum deutschen Wein, RV Verlag, 1991, DM 9,80. Kort, der indeholder de tyske "Weinstrassen". Med fotos og kort beskrivelse. Er dog meget uoverskueligt. Teksmæssigt vil jeg hellere anbefale Renate Wiggershaus' bog og suppleret med et almindeligt kort eller evt. Deutscher Weinatlas er man godt kørende.

 

Information