Vin & mad biblioteket A-Z

Flere - typisk ældre - bøger med kort kommentar og bedømmmelse.

Flere vinbøger på dansk og om tyske vine, vinguider og tidsskrifter samt anmeldelser af madbøger.

Bøgerne er sorteret fra A-Z efter forfatter - søg gerne på siden med browserens søgefunktion.

Opdateret den 22. februar 2010.  
Snyd ikke dig selv!
Meget god & læseværdig.
God bog, kan anbefales.
Tja, ikke noget særligt.
Spild af tid - æv!
Urlaub beim Winzer. DLG Verlag, 2006, 268 sider, softcover, € 12,90.

Den tredie udgave af denne guide indeholder omkring 100 vinproducenter og deres tilbud om overnatning, smagninger m.v. Udvalget virker noget tilfældigt og hele udførelsen minder mere om en reklamebrochure end en guide. At bogen indeholder et fornuftigt lille vinleksikon, ændrer ikke ved, at jeg personligt hellere købe et par flasker vin end denne guide.

Men hvis du gerne vil købe Urlaub beim Winzer...

oberedonau.JPG (47607 byte) Dieter Buck. Freizeiterlebnis Obere Donau, 160 s., 42 farvefotos, 24 kort, €12,80, DRW-Verlag, 2004.
I bogen beskrives 16 vandreture og 8 cykelture. Endvidere er der et afsnit, hvor alle seværdigheder præsenteres i alfabetisk rækkefølge. Et register og en adresseliste med internetadresser m.v. afrunder denne fornuftige guide. Vandre- og cykelturene beskrives både ved hjælp af ord og med specielle kort, endvidere gives der korte oplysninger om turens længde, forventet varighed og stigninger.
Forfatteren oplyser selv, at de anbefales at supplere bogen med detaljerede lokalkort.
Bogen er særlig egnet for de, der i forvejen har et vist kendskab til området og nu ønsker at udforske regionen på cykel eller til fods.
Køb Freizeiterlebnis Obere Donau.
Frankenwein Thomas Häussner (udg.) Das kleine Buch vom Wein. Echter Verlag, 64 s., indb., € 8,60.
Bogen er del af en serie "echt fränkisch", hvis købere nok bruger bogen enten som souvenir eller som gavebog. Udgiveren har samlet en række - først og fremmest historiske tekster - om tysk vin og med særlig opmærksomhed på frankenvin. Derudover indeholder bogen en kort guide til "fränkische Weinsprache", som denne ultimative ros: Dar Wei schmeckt wie wenn Engela auf die Zunge gepiesst hätt. Morsom, fornøjelig og underholdende, men ikke den første bog, jeg ville købe til mit vinbibliotek.
Bogen indeholder udover fotos en række ældre tegninger.

Køb Das kleine Buch vom Wein direkte hos amazon.de.

vinleksikon.JPG (28851 bytes) Erik Olaf-Hansen & Frithiof Hansen. Vinleksikon. (3. udgave, 1. oplag, 1998)
Fornuftig dansk vinleksikon med relativ korte forklaringer. Bogen er således velegnet til hurtig begrebsafklaring. Har man brug for mere detaljeret viden kan Oxford Vinleksikon anbefales.
Christa Hanten m.fl. Das ABC der Weine. Deutschland, Österreich, Schweiz. Verlag die Werkstatt/Eno Verlag, €11,90, 156 sider, 2002.
Ideen med at lave en fælles bog over vinene fra Tyskland, Østrig og Schweiz er vel egentlig oplagt (selvom det herhjemme er næsten umuligt at opdrive østrigske og (især) schweiziske vine. Bogen indeholder således de vigtigste opslagsord for tyske vine, men opslagene fra nabolandene Schweiz og Østrig giver kulør og sætter også det ene og andet i perspektiv. Korte oplysninger fylder en sætning eller to, mens eksempelvis opslaget for Mosel-Saar-Ruwer fylder ca. ½ side. I alt bliver det til 970 opslag.
Oplysningerne om de enkelte vinregioner suppleres med et udvalg af de bedste producenter fra regionen og illustreret med etiketter fra en række af deres vine. Personligt kan jeg godt undvære disse lister, der ikke tilføjer nyt og som ikke indeholder en nærmere beskrivelse (eller begrundelser for valget) af de enkelte vingårde.

Køb Das ABC der Weine, Deutschland,...direkte hos amazon.de.

Weinreisen Rheingau

Lydia Malethon. Wein und Reisen. Rheingau. Verlag die Werkstatt/Eno Verlag, € 9,90, 96 sider, 2001.
Forfatteren fører læseren til Rheingau, hvor Riesling druen dominerer og er grundlaget for Tysklands mest kendte vine. Den lille rejsebog giver en god introduktion til Rheingau, set med vinvennens øjne. Den indeholder udover en stor mængde meninger og oplysninger om vinen også forslag til ture samt en lang række adresser m.v. over vingårde og hoteller. Det er en bog der er meget velegnet som forberedelse til en tur til Rheingau og vil også være en nyttig ledsager i bilen. Et enkelt kort giver overblik, men erstatter ikke et fornuftigt vejkort.

weinplus1.JPG (20643 bytes)weinplus2.JPG (19223 bytes)

weinplus4.JPG (21464 bytes)weinplus3.JPG (22376 bytes)

Wein-Plus. Weinführer Deutschland 2002. Markus Hofschuster. I alt ca. 1.200 sider, € 12,90 pr. bind.
Weinführer Deutschland beskriver udvalgte vingårde med en indledende tekst - forfatteren har dog endnu ikke nået at komme hele vejen rundt - og kommenterer og bedømmer udvalgte vine efter en 100 point skala og udelukkende på baggrund af blindsmagning. Vine der får mere end 90 point er illustreret med etiketten. Til hver vingård findes oplysninger om ejer, adresser, besøgsmuligheder o.m.a. - altsammen meget overskueligt. De enkelte afsnit indledes med en beskrivelse af vinregionen og bagerst i hvert bind er en række kort, der dog ikke hører til de bedste jeg har set. Et register (med meget små typer) gør nemt at finde den enkelte producent, men forudsætter dog, at man ved, i hvilket bind den pågældende skal findes i.
At bogen udkommer i 4 bind har fordele og ulemper. Det siger sig selv, at ét bind, med tilsammen 1.200 sider ville være noget uhandy. Samtidig giver det mulighed for at købe lige præcis det bind, man er interesseret i og det er så med til at holde prisen nede. Til gengæld kommer prisen op på over € 50 Euro, når man ønsker at købe alle bind og at man så får de indledende bemærkninger hele fire gange er ikke nogen trøst - tværtimod.
Weinführer Deutschland er et godt alternativ til Gault Millaus Weinguide, dels fordi det er rart at få en "second opinion" om nogle af vinene og dels fordi den lægger større vægt på de almindelige og tørre vine end Weinguide. Det trækker dog ned, at den foreliggende (og pr. april 2003 nyeste) udgave indeholder vine fra 1999 og år 2000, som sandsynligvis ikke kan købes mere (de fleste steder er 2002'eren kommet på flaske) - at man så mod betaling på nettet kan få anmeldelser af nyere vine er ikke nogen erstatning.

Stuttgarter Wein

Rainer Redies. Stuttgarter Wein. DRW-Verlag, 2004, 120 s., indb., 12,2 x 17,2 cm, farvefotografier, € 9,90.
Fornøjelig, velskreven og meget informativ lille bog om vin i og omkring Stuttgart. Bogen indledes med en kort vinhistorie, men er først og fremmest en beskrivelse af omkring 50 vingårde i og omkring Stuttgart. Det er en spændende vandring, man bliver taget med på, og infobokse omkring eksempelvis Cuvée, Stuttgarter Weinwanderweg og Barrique giver mulighed for yderligere fordybelse. Mens bogen ud fra indholdet bestemt tilbyder sig som ledsager til den vininteressere, så er det optiske indtryk noget rodet og det hjælpr heller ikke, at der er en del reklamer i bogen.
*anmeldt oktober 2004
Køb Stuttgarter Wein direkte hos amazon.de.
Ortenau

Remstal

Natalie Lumpp. Ortenau - Weine aus dem Herzen Badens. DRW-Verlag, 2003, 80 s., indb. farvefotografier, € 9,90.
Natalie Lumpp. Remstal-Stuttgart. Weinlandschaft mit Tradition und Vision. DRW-Verlag, 2003, 80 s., indb. farvefotografier, € 9,90.

Natalie Lumpp er en af Tysklands mest kendte og dygtigste vinkendere. Hun står bag udgivelsen af en ny række bøger, de hver især beskæftiger sig med et vinområde i Baden-Württemberg. Ortenau er den centrale del af vinregionen Baden. Her hedder Riesling Klingelberger og Traminer Clevner. Natalie Lumpp præsenterer i bogen 24 udvalgte  vinproducenter, der hver får et opslag med stort foto fra området, mindre foto af producenten samt en faktaboks med adresser og åbningstider m.v.. Det giver et meget farvestrålende, men også noget rodet, indtryk. Som bonus indeholder bogen 5 spændende turistmål. Bogen afsluttes med en liste med gode vine og smagenoter, men uden en egentlig kvalitativ bedømmelse.
Bogens styrke er forfatterens personlige udvalg og hendes engagerede kommentarer, der gør den velegnet som guidebog for den vininteresserede og vil samtidig kunne fungere fint som souvenirbog fra ferien i vinlandet Baden.
Bogen fra Remstal-Stuttgart er opbygget på tilsvarende måde: Præsentation af 25 vinproducenter samt 4 udflugtsmål fra onmrådet omkring Stuttgart, hvor vin på Trollinger-druen er nationaldrikken. 

Die Deutschen Weintäler Renate Wiggershaus. Die deutschen Weintäler. Ein Führer durch Landschaften mit Weinen und Kulturen. Insel Taschenbuch 2113, 1997.
Mere en rejseskildring end en egentlig rejseguide. Forfatteren besøger bl.a. Mosel, Saar, Ruwer, Rhein. Mange detaljer og en utrolig mængde viden om vin, historie, geografi, arktiktur og kunst præsenteres i koncentreret form. Bogen kan varmt anbefales som forberedelse til en rejse til de tyske vinområder.
Rheingauer Weinschmecker Oliver Bock. Der Rheingauer Weinschmecker. Die 40 besten Strausswirtschaften und Gutsschänken. Socieätsverlag, 2003, 128 s., indb., € 12,80.
Oprindeligt var en Strausswirtschaft ikke andet end en slags åben hus, hvor vinbonden i en tidsbegrænset periode kunne udskænke sin vin. I dag er disse typisk indrettet i særlige lokaler, men så længe de har under 40 pladser og højst åben i 4 måneder om året, er de fritaget for en lang række af de regler, der gælder for gastronomien.
Bogen giver en kort beskrivelse og bedømmelse af de 40 bedste Strausswirtschaften og Gutsschänken i Rheingau (med åbningstider og kørselsvejledning) og der er også plads til et par kapitler om områdets vin.
Bogen er meget god som ledsager på en ferietur til området, fordi netop Strausswirtschaften er kendt for god og meget fornuftig prissat mad og - selvfølgeligt - vin.
Weinstrasse Deutsche Weinstrasse, Dumont, 1997,  240 sider, mange 4 farvede illustrationer. Meget overskuelig og informativ rejseguide, der ikke kun indeholder nyttige tips til vinturisten i Pfalz, men et væld af oplysninger om historie og kultur. Bogen er mig bekendt p.t. udsolgt, man kan med fordel lånes gennem biblioteket. *anmeldt oktober 2004

Badischer Wein

Carlheinz Gräter. Badischer Wein. Landschaft, Geschichte, Kultur. DRW-Verlag, 1995, 320 s. m. 98 s/h illustrationer, inb., € 25,80.
Meget seriøs og grundigt værk om vinlandet Baden med fokus på områdets historie og landskab. Derudover er der et kapitel om druesorter m.v., hvor der også er oplysninger om sjældne sorter som Tauberschwarz. Bogen indeholder endvidere en god oversigt over områdets vinmuseer og "Weinlehrpfade" samt kronologisk oversigt, ordliste, litteraturliste og et godt detaljeret register.
Dette er bogen, der bør være med i bagagen, når rejsen går til Baden for at studere området og dets vine.
Wuerttemberger Wein Carlheinz Gräter. Württemberger Wein. Landschaft, Geschichte, Kultur. DRW-Verlag, 1995, 324 s. m.105 s/h illustrationer, inb., € 25,80.
Bogen ligner meget bogen om Badischer Wein i dens opbygning, men selvfølgeligt med særlig fokus på Württemberg. Også her er det lykkedes forfatteren at skrive et standardværk om vinen fra denne region, der nok vil holde i mange år. Den lange holdbarhed skyldes også at forfatteren undgår at bedømme de enkelte vine, men koncentrerer sig om historie, landskab og kultur.
hvidvin.jpg (83665 bytes) Hvidvin for Dummies.
På trods af den stupide titel en ganske god bog, der udmærker sig ved at give informationerne i koncentreret form, med anbefalinger om gode køb fra de forskellige lande og regioner.
Vinskolen.JPG (25665 bytes) Jacqueline Jensen. Vinskolen - fra novice til ekspert.
Hvis man søger en vinbog, der indeholder korte afsnit om næsten alt i forbindelse med vin, så kunne dette være bogen. Her er således gode råd vedrørende pletfjerning og - efter min mening - noget mere nyttigt anvisninger til en succesrig vinsmagning. JJ anmelder regelmæssigt vin i Politiken, men bogformatet har tilsyneladende forført hende til en meget omstrejfende tone.
historie.jpg (70167 bytes) Hugh Johnson. Vinens historie.

Medrivende kulturhistorie om vinen. Kan med fordel læses ikke kun af vinkendere, men også af den historieinteresserede.
Frank Kämmer. Super-Weine aus dem Supermarkt. Die besten Tropfen zu günstigen Preisen. Eichborn, s/h illustrationer, indb., 192 s, € 9,95.
Frank Kämmer er en af de få, der må smykke sig med titlen Master Sommelier. Det er flot, at en mand, der har en så stor vinviden bruger denne til at guide forbrugerne gennem vinene i supermarkedet. Bogen præsenterer de 65 bedste køb, sorteret efter land. Bagerst i bogen findes en opstilling efter supermarked, hvilket er noget mere interessant. Frank Kämmer præsenterer vinene i et uformelt sprog og giver oplysninger om producent, drue og smagenoter og - prisværdigt - med sort/hvid foto af etiketten.
Min vigtigste anke mod bogen er, at den (bortset fra en flop ten liste) kun indeholder de bedste vine. Jeg ville hellere have set en tysk udgave á la Oldenburg, hvor alle vine bliver bedømt, også de dårlige. Personligt ville jeg hellere investere i en flaske god vin. Køb Super-Weine... direkte hos amazon.de.
Albert Kallfelz. Wein, Mensch, Natur. Ansichten eines Moselswinzers.
En af Tysklands bedste vinproducenter giver her sin uforbeholdne mening tilkende om vin. En anderledes vinbog. Bogen kan muligvis fås ved henvendelse til forfatteren.
Michel König. Köstliches Rheinhessen. Feines zum Wein. Societätsverlag, 2006, 47 Seiten, 9,90 €.

Ideen om at sammensætte vin og mad er ikke ny. Her tages der udgangspunkt i vinene fra Rheinhessen. Vinregionens vigtigste druesorter sættes sammen med både klassiske som nye retter.
I sidste ende virker bogen dog mere som en indbundet reklamebrochure end en bog, der er fin som tilgift til en kasse vin (og som sådan er den nok også produceret) end en bog, man går ud og køber. (juni 2006)

vincitat.jpg (26616 bytes) Poul Malmkjær. Gyldne dråber.
PM's citatsamling indeholder få - for få - perler og ville uden W.C. Fields (Jeg elskede en gang en smuk blondine. Hun drev mig til druk. Det er det eneste, ja har at takke hende.) kun være halvt så omfangsrigt.
michelin2004.JPG (15474 byte) Michelin Deutschland 2004. 1.560 sider, 4 farver, Michelin Deutschland 2004.
Michelin gudierne hører absolut til klassikerne inden for genren. Kortfattede beskriverlser og en lang række symboler sørger for meget kompakt information. Guiden indeholder en lang række fornuftige kort, eksempelvis er der tre kort over Lübeck: det første viser hele området omkring Lübeck, det næste indfaldsvejene og det sidste den gamle bydel. Til de særlige servicesider hører en oversigt over tysk vin, der dog næppe vil give læserne af www.tyskvin.dk nye oplysninger.
Alt i alt en solid guide, der er god at have ved hånden, når man ønsker at finde hotel eller restaurant i forskellige prisklasser.
Køb Michelin 2004.
carlo merolli.JPG (56658 bytes) Carlo Merolli. Italiens Vine.
Leksikon med masser af opslag. Er især stærk, hvis man ønsker nærmere oplysninger om en bestemt DOC eller DOCG, til gengæld mister man nemt overblikket i dette væld af fakta. Bogen mangler desværre den varme, som Carlo Merollis ugentlige (ca.) tilbudsmail har. Hans vine kan bestemt anbefales.
Kristiane Müller-Urban & Horst Baerenz-Cao. Rezepte mit Riesling. 144 Seiten, Pappband mit zahlreichen Farbillustrationen, €12,80.
En lille, fornøjelig bog med masser af originelle opskrifter, der alle har Riesling som væsentlig ingrediens. De fleste retter er lette eller middelsvære og typiske egnsretter fra Rheingau, eksempelvis: Beschwipste Hühnersuppe, Goldtaler mit Braten und Preiselbeer-Meerrettich og Gebratener Zander mit Weinschaumsoße. 

Personligt havde jeg hellere set fotos af retterne end de noget platte tegninger som illustration. 

Oldenburg2003

Oldenburgs Vinguide. Udgives årligt.
Vinguiden er i en årrække udkommet under navnet Gyldendals vinguide, men nu har Oldenburg (også manden bag Smag & Behag) selv lagt navn til guiden.
Bogen udgives hvert år, men man kan evt. nøjes med at købe den hvert andet eller tredie år, men købes, det bør den. Her er ikke kun anmeldelser og bedømmelser (½ - 5 glas) af de 1.650 bedste vinkøb i Danmark (sorteret efter pris og vintype og med angivelse af importør/sælger). Endvidere er der korte afsnit om eksempelvis opbevaring af vin, en ordliste og et register, der dog af uforklarlige årsager ligeledes er opdelt efter vintype. Eneste andet kritikpunkt er, at der efterhånden er for mange prismæssige opdelinger, 8 for hvidvine og 9 for rødvine - antallet burde kunne reduceres til det halve, hvilket ville øge overskueligheden og konkurrencen mellem vinene.
Camilla Plum. Mors mad - året rundt. Politiken, 2001, set på tilbud til ca. kr. 50, 472 sider.
1,5 kg opskrifter, fotos: bogen er opdelt i kapitler, der svarer til årets måneder og hver indeholder opskrifter, der netop passer særlig godt til årstiden. De danske råvarer står i forgrunden, men er tilsat international inspiration.
druerogvin.JPG (34396 bytes) Jancis Robinson. Druer og vin. Vindruernes karakter og betydning. Lindhardt og Ringhof, 1987.
Fremragende bog om vindruer med flotte tegninger og meget udførlig omtale af de vigtigste druer. Indeholder ordliste og register. Et grundlæggende værk, der med fordel kan læses af den, der ønsker at fordybe sig i vinens verden.
oxford.jpg (40188 bytes) Jancis Robinson (red.) Oxford Vinleksikon.
Jeg tror endnu ikke, at jeg forgæves har slået op i Jancis Robinsons vinleksikon. Her er meget udførlige og grundige afsnit om alt fra vinens verden. Hun har fået hjælp til bogen af omkring 80 forfattere, der hver især har et indgående kendskab til deres specielle hjørner af vinens verden.
borgogne.jpg (34392 bytes) James Turnbull. Bourgogne. De 90 største Bourgognevine.
Det er en flot bog, som jeg var heldig at vinde (men næppe ville have købt). Ideen med at vise fotos af flaskerne i originalstørrelse (34 x 16 cm) er god og vel gennemført. Det er en fin bog at bladre igennem ved pejsen, men ellers forekommer udvalg og oplysninger noget tilfældige.

varta2004.JPG (17911 byte)

Der Varta-Führer. Hotels & Restaurants 2004. 1.376 sider, 4 farver, € 29,95.

Det er efterhånden 47. udgave af Varta's guide til hoteller og restauranter, der foreligger. Det er tydeligt, at bogen igennem alle årene er blevet udviklet og tilpasset og nu har fundet en form, der næppe kan forbedres. Oplysningerne er komprimmeret så der på de knap 1.400 sider bliver præsenteret ikke mindre end 11.640 hoteller og restauranter. Oven i købet gives oplysninger om 3.200 byer, med kort af de 180 største samt et atlas på 66 sider.
Der medfølger en CD-ROM med detaljerede oplysninger om yderligere 11.500 hoteller og restuaranter, inkl. udvalgte hoteller fra Tysklands nabolande.
Når produktet trods alt ikke får topkarakter er det simpelthen fordi tiden vel er ved at løbe fra guides som den foreliggende i papirform. Det er forlaget åbenbart også klar over, idet guiden også er tilgængeligt på nettet: www.varta-guide.de,  samt via WAP og som en integreret del af en lang række navigationssystemer, endvidere kan CD-ROM'en ()købes separat for € 14,95, men den udnytter slet ikke de muligheder, den nye teknologi byder på. Dog indeholder den en smart søgefunktion, der ved markering på kortet viser hoteller og restauranter i området.
Køb Varta-Führer Deutschland 2004.

Baden

Pfalz

Mosel-Saar-Ruwer

Weinland Baden. Wein- und Spezialitätenführer. Woschek Verlag, €12,70, 146 sider, u.å.
Denne og de øvrige bøger i serien (se nedenfor) er meget velegnet som forberedelse til og som ledsager til turen til vinområdet. Bogen indeholder en række artikler illustreret med flotte farvefotos. Den indeholder et afsnit "Daten und Fakten", herunder artikler om druesorter og vindyrkning i Baden, afsnittet "Geniessen" indeholder artikler om mad og madsteder med opskrifter. Herefter følger et afsnit med tips til de, der vil cykle eller vandre gennem vinmområderne.
Næste afsnit indeholder en række adresser og korte informationer om vingårde og adresser på de lokale turistinformationer - de fleste steder opdateret med e-mail adresser og hjemmesider. Oversigten er alfabetisk sorteret. Hvis det stadig skulle være svært at finde frem til fx en bestemt vinproducent, så hjælper det afsluttende register. Bogen suppleres med en oversigt over vinårgangene i Baden fra 1984 til 2001, de vigtigste druesorter og "Weinbaubereiche" i Baden.

Weinland Pfalz. Wein- und Spezialitätenführer. Woschek Verlag, €12,70, 150 sider, u.å.

Weinland Mosel-Saar-Ruwer. Wein- und Spezialitätenführer. Woschek Verlag, €12,70, 138 sider, u.å.