Besøg hos Schmitges i Erden:
Kvalitetsudvikling i samspil med kunderne

Andreas Schmitges i vinmarken Erdener Treppchen - i baggrunden Mosel og byen Erden.
Andreas Schmitges taler meget og med overbevisning. Det er tydeligt at mærke på ham, at vin er det han lever for.

Vi er i Erden, et af de mange mindre vinbyer langs med Mosel. Ikke så turistpræget som andre - her bor og arbejder vinproducenterne.

"Da vi overtog vingården fra min far i 1990 producerede vi udelukkende tørre vine. Vine, som vi - på det tidspunkt - syntes de skulle være - knastørre!" Problemet var bare, at der ikke rigtigt var andre, der kunne lide vinene. Så i 1996 skiftede Schmitges stil. "Den vigtigste bedømmelse af mine vine kommer kunderne med." Han studerer nøje ansigtsudtrykkene, når der smages på hans vine - det er her vinen skal bestå sin prøve. Men han hviler ikke på laurbærene. "Det er nødvendigt hele tiden at udvikle sig, så vi satser hvert år på ét eksperiment," understreger Andreas Schmitges, mens han hælder Riesling Qualitätswein Feinherb 2002 ( - "Den tager vi tre kasser af", siger min kone.) i glasset. "Det er et af vores mest succesrige eksperimenter. En vin, der også passer fortrinligt til det asiatiske køkken." Det er en meget typisk Moselvin, med god ekstrakt, men stadig frisk og frugtig - halvtør, men bestemt ikke sød.

Opdatering

I slutningen af juli er Andreas Schmitges stadig meget tilfreds, men han tilføjer dog, at druerne snart kunne bruge noget vand.

Schmitges ejer vinmarker på begge sider af Mosel. På bysiden ligger de forholdsvis flade marker. Her høstes druerne til basisvinene, typisk ved hjælp af maskiner. De virkeligt gode vine  kommer far den modsatte Moselbred. På de stejle marker (op til 70 procents stigning) gror de vinstokke, der giver de allerbedste kvaliteter.Moderne ståltrådsopbinding.

Andreas Schmitges er ambitiøs. Hans mål er at blive specialist på Erdener Treppchen og nu også på Erdener Prälat. Det er nemlig netop lykkedes Andreas Schmitges at købe et stykke af vinmarken Prälat, der hører til de absolut bedste langs Mosel, således at han nu er den, der ejer det største stykke af denne helt specielle vinmark.

Han har solgt vinmarker i andre byer og koncentrerer sig nu udelukkende om vinmarkerne i Erden. Det er her han vil tage konkurrencen op med de etablerede producenter, som eksempelvis Dr. Loosen.

Hans ambitioner går på vækst i kvalitet, ikke i kvantitet. Han producerer idag omkring 80.000 flasker om året og det kan han gøre sammen med konen og lidt ekstra hjælp til høsten. Med et smil i øjnene giver han et godt tip til hvordan man kan kende forskel på de gode og de mindre gode vinproducenter: "De gode har kun en til to årgange på salgslisten, de mindre gode typisk fire til fem." Han indrømmer dog, at der er undtagelser. Gode producenter, der bare ikke er gode sælgere. Selv bruger Andreas Schmitges omkring halvdelen af sin tid på markedsføring. Denne lørdag i maj er han netop vendt tilbage fra en præsentation i Berlin. Søndag skal han til Holland og om aftenen præsenteres nogle af hans vine hos Bernkasteler Ring, sammenslutningen af topproducenter langs Mosel, som Schmitges her i foråret er blevet optage i.

Andreas Schmitges - traditionel opbinding  - PfahlerziehungI vinmarken forklarer Andreas Schmitges om opbindingsystemer. Selv bruger han, hvor det er muligt Drahtrahmenerziehung - opbinding ved hjælp af ståltråd, der er spændt mellem pæle på langs med vinstokkene. "Metoden giver druene idelle lysforhold og der er samtidig god udlufttning, og så er det langt mindre arbejdsintensiv." Men på det stejleste (og bedste) marker er den traditionelle opbinding på pæle (Pfahlerziehung) den eneste mulighed.

I øvrigt er han meget tilfreds med udviklingen i vinmarken. Planterne er nu - midt i maj - næsten tre uger foran deres normale vækst. Så der alle forudsætninger for en top årgang 2003 er opfyldt.

Ikke langt fra hans vinmark på Erdener Treppchen har han sammen med et par kollegaer fundet en romersk vinpresse. Ved fortsatte udgravninger fandt man yderligere én. Det ser ud til at være de ældste vinpresser nord for alperne og peger selvfølgeligt på, at allerede romerne kendte og udnyttede disse vinmarkers enestående beliggenhed.

 

Se i øvrigt også anmeldelsen af udvalgte vine fra Schmitges samt Schmitges flotte hjemmeside.

Opdateret den 29. marts 2004