Udvalgte tyske vine på det danske marked

Opdateret den 02. april 2012.

På disse sider vil jeg prøve at give et overblik over de tyske vine, der kan købes på det danske marked. Jeg vil også give en kort, personlig bedømmelse af vinene.

Jeg prøver at vurdere vinene objektivt, men der er ikke tvivl om, at det er svært, derfor fremlægger jeg her mine vinmæssige præferencer: Jeg kan bedst lide tørre og halvtørre vine, hvor sødmen for modspil af druernes naturlige syre. For de røde vines vedkommende foretrækker jeg vine med klart defineret garvesyre. I det hele taget går jeg - også i beskrivelserne - mest op i vinens struktur.

Bedømmelse gives alene for kvalitet og ikke for prisen.

Verdensklasse
Topvin
Meget god og solid
Over gennemsnit
Gennemsnitlig
Kedelig/dårlig

Se forklaringer til bedømmelsesskala.

Mere...

I vinkælderen finder du anmeldelser af ældre vine.

Se også: søde vine, røde vine, importører.


Gensyn med Schmitges, Mosel

Jeg har tidligere smagt og anmeldt vinene fra Andreas Schmitges, der forhandles af International Business Partners og har for nyligt (marts/april 2012) haft lejlighed til at gensmage nogle af vinene. Det var alt i alt en bekræftelse af tidligere tiders gode oplevelser.

Riesling Sekt 2008 - 159,- kr.

Schmitges Sekt har jeg efterhånden smagt i en del årgange. Den har typisk en fin sødme, der afbalanceres af Rieslingens syre. Den har fine perler og er perfekt som aperitif, men i modne årgange også fin til eksempelvis langtidsstegte andelår (dog uden rødkål og brune kartofler).

 

Prälat Riesling 2010, Grosses Gewächs, 279,- kr.

Schmitges blev for nogle år siden optage i VDP, sammenslutningen af de bedste tyske producenter. VDP har lanceret Grosses Gewächs (fremover kaldet Grosse Lage) og denne vin er Schmitges bud på en Grand Cru vin. Den er fremstillet i et oplag på kun 1.500 flasker. I modsætning til den den enkle betegnelse på etiketten er vinen ganske kompliceret og rig på facetter. De over 50 år gamle vinstokke giver en meget koncentreret vin, der på trods af 13,5 % alkohol ikke er tung, men fyldt med eksotiske frugter og mineralitet. Det er til gengæld heller ikke en legende let Mosel Riesling, men en udfordrende vin, som vil være spændende at følge i de næste mange år.

 Eiswein, Erdener Herrenberg 2008

For nogle år siden smagte jeg denne vin i årgang 2004 og var begejstret. 2008 er mindst ligeså god. Det er et sandt smagsbombardement der møder en: Mango, ananas, pære, fersken ... sødme og flot syre - meget harmonisk med en meget, meget lang eftersmag. Eneste aber dabei er at vinen er udsolgt. Køb når den igen dukker op, drik den gerne nu, eller prøv at gemme den i 10-20 år og følge dens udvikling.

 

Eneste dårlige oplevelse var en Erdener Prälat, Alte Reben, Riesling feinherb i årgang 2005. Jeg smagte tre forskellige flasker og de var alle tydeligt præget af alder og oxidering, ærgerligt og overraskende, idet jeg for kun et par måneder siden drak en Riesling fra Schmitges i den vanskelige årgang 2003, der stadig var frisk og lækker.


Sønderjysk vinimport

Sønderjysk Vinimport har hjemme i Haderslev. Fra Tyskland importerer de vine fra bl.a. Weingut Karst. Karst er en familievirksomhed, der blev grundlagt i 1765. Det er solide vine fra Pfalz der tilbydes til en endog meget favorabel pris. Vi har smagt på to rødvine:

Karst Dornfelder 2006, trocken, 51,- kr.
Dornfelder når den er bedst. Fyldig smag, men samtidig saftig og med fint integreret tannin. Her er brombær og blommer. (nov. 2008)

Karst Cabernet Sauvignon 2006, trocken, Holzfass, 68,- kr.
Cabernet Sauvignon i international stil med bløde tanniner, blommer og solbær, en flot vin, der vil finde mange tilhængere blandt de, der synes, at australske vine er for bamsede og europæiske for tanninrige. (nov. 2008)

 


International Business Partners

Wasenweiler liegt am Südrand des Kaiserstuhls. Wahrscheinlich schon ab 1297 prägten die Wasenweiler Weinberge, die ausschließlich am Berg liegen und nach Süden blicken, das Ortsbild. (kilde: www.weingut-briem.de)Peter Briem, Baden

Peter Briem er nyt vinhus hos International Business Partners. Beliggenheden på Kaiserstuhl i Baden med meget høje gennemsnitstemperaturer giver mulighed for at også de røde druer kan udvikle sig optimalt. Det gælder fx

Müller Thurgau Eiswein, 2004 (321,- kr.) - UDSOLGT
Fantastisk cognac-farve - honning, ristede nødder, dadler og figner - en rigtig julevin. (dec. 08)

Spätburgunder, Spätlese 2003, Barrique, trocken (189,- kr.)
Meget flot Spätburgunder (Pinot Noir), god frugt, saftig og med den karakteristiske smag fra egefadene. Massive 14% uden at vinen mister sin friskhed.

Spätburgunder Spätlese, trocken (149,- kr.)
Rund med god frugt, kirsebær og let bitter i afslutningen, enkel og ren uden at imponere. (okt. 09)

Grauer Burgunder 2004, trocken (99,- kr.)
Fed, fyldig og sødmefuld - flot madvin, der bør prøves til fx kalv og lammekød.

Cabernet Sauvignon, Barrique, 2006 (189,- kr.)
Fyldig, nærmest mættende vin med smag af blommer, der kan konkurrere med mange af de oversøiske. (okt. 09)

Cabernet Dorsa 2003 (79,- kr.)
Cabernet Dorsa er en ny tysk drue og et spændende bekendtskab. Flot struktur, god fylde, blommer og modne bær, lidt kort eftersmag.

Weissburgunder Kabinett, trocken (89,- kr.)
Overraskende fyldig - blomster, æbler og en fin gærnote i baggrunden, harmonisk og flot madvin. (nov. 08)

September 2005


Schmitges, Mosel

Andreas Schmitges er en ny stjerne på den tyske vinhimmel. En vinproducent af den nye generation, der har evner og vilje til storhed. Jeg er sikker på, at vinene fra Schmittges i løbet af få år vil høre til den absolutte top i Tyskland, ja rent faktisk er de der i dag, det er der bare en del, der endnu ikke har opdaget... og det betyder, at priserne stadig er til at  komme i nærheden af.
Schmitges filosofi er, at vinens kvalitet bestemmes i vinmarken. Det betyder, at de tit går gennem markerne 3-4 gange og hver gang kun plukker de bedste druer. I kælderen får vinene (næsten) lov til at passe sig selv.
Ærgerligt, at vinene ikke kan købes flere steder på nuværende tidspunkt. Vinene forhandles af International Business Partners, og kan fås hos bedre vinhandlere på Sjælland.

  Cuvee X, 2007 - 89,- kr.

Her er hindbær, let og elegant og sødmefuld rødvin. Vinen er vellavet, men bekræfter min opfattelse af, at Mosel ikke er til rødvine. (nov. 2008)

Årgang 2005

Mosel Riesling, QbA trocken, 1 liter - 79,- kr.
Overbevisende vin: her får man Moselrieslingens elegance og med flot balance af sødme og syrlighed - som et godt dansk æble. En fantastisk vin til fest og hverdag og til en meget fornuftig pris. Bør nydes i løbet af 2006 for at få fuld udbytte af vinens friskhed. Køb hellere stort nu, den bliver garanteret udsolgt i løbet af et par måneder.

Weisser Burgunder - 89,- kr.
Liflig og let vin til forretter, apperetif eller et glas i ny og næ.

Rivaner trocken - 72, kr.
En vin, der bare kan nydes og ikke stiller krav. Fin terrassevin.

Erdener Prälat, "Alte Reben", Riesling feinherb.
Halvtør hældende til det søde, også fordi der ikke meget syre tilbage. Til gengæld tropiske frugter. I beste forstand en begynder-Riesling".

Riesling Kabinett trocken, Erdener Treppchen - 89,- kr.
Legende let med Mosel-Rieslingens typiske finesse.

Riesling Brut, Erdener Treppchen, 2005, Sekt (udsolgt i denne årgang)
Let og elegant med fine perler og en klædelig sødme. Det er en sekt, der er ældet med ynde. Stadig en af mine favoritter.

(ovenstående smagt april 2006)

Eiswein, Erdener Herrenberg 2004 - 279,- kr.

Eiswein er noget helt specielt og denne vin bekræfter det. Utrolig koncentration, hvor hver dråber er en smagseksplosion. Her er hele registret af eksotiske frugter og med en velafbalanceret syre. Prøv den til modne oste eller som dessert for sig selv - kan fint drikkes nu og 15-20 år frem.

Riesling Sekt 2003 - 119,- kr.

Frigivet i januar 2005 efter 9 måneder på flaske og fremstillet efter den traditionelle metode, dvs. flaskegæring. Druerne til denne sekt er høstet på topmarken Erdener Treppchen og det kan man smage: den er samtidig tør og sødmefuld. Det er den perfekte apperetif.

Grauschiefer, Riesling 2004, trocken - 72,- kr.

Også i 2004-udgaven er det en overbevisende, omend krævende vin, ja faktisk bliver Schmitges blot bedre og bedre og denne vin er et overbevisende eksempel på, at tyske hvidvine er i en klasse for sig. Vinen er som tidligere præget af stor mineralitet og bør ikke drikkes for kold (10-12 grader) for at få den fulde nydelse. Om årgang 2003: Det er helt klart storebroren til den "almindelige" Gutsriesling. Masser af mineralitet - vinen er helt tydeligt præget af den skifferholdige jordbund. En vin, der er rundhåndet med det hele.

Erdener Treppchen, Riesling Spätlese 2003 - 99,- kr.

Topvin fra en af Tysklands absolut bedste vinmarker. Kraftfuld, mineralsk og trods dette meget harmonisk vin. En vin, der vil udvikle sig over de næste mange år, men som allerede nu er en stor nydelse. Det er på baggrund af sådanne vine, at Tyskland blandt kendere tæller til verdens førende vinlande.