Vinkælderen

I vinkælderen finder du ældre vine, anmeldt for et par år siden. Det er derfor ikke sikkert, at disse vine (isære i de omtalte årgange) vil kunne købes i Danmark. Verdensklasse.
Topvin.
Meget god og solid.
Overgennemsnitlig.
Kedelig.
 

Aktuelle vine.

 Vinum Bonum

Per Stryger er til daglig pilot, men importerer derudover gennem Vinum Bonum en række spændende tyske vine. Vi har anmeldt de bedste vine fra producenterne Neiss og Martinshof.
Vinene kan købes i udvalgte butikker. Endvidere deltager Per Stryger gerne i foredrag, smagninger, vinrejser m.v. til hvilke vinene kan købes til favorable priser. De anførte priser er alene vejledende.

Klassisk Riesling fra Mosel

Karp-Schreiber, Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Spätlese, 2006 (169 kr.)
Dette er sød Moselriesling når den er bedst og fra en af Tysklands allerbedste vinmarker. Familien Karp-Schreiber har været vinbønder siden 1664 og producerer både tørre og søde vine. Dette er en sød Spätlese med kun 8 % alkohol, men lækker sødme i perfekt balance med Rieslingens syre, her er  honning, ananas og andre eksotiske fruger. Drik den til ost eller som dessert for sig selv. 

Spätburgunder

Per Stryger har fundet frem til en række vine fra Baden lavet på rødvinsdruen Spätburgunder (sikkert bedre kendt internationalt som Pinot Noir). Det er i de tyske udgaver typisk forholdsvis lyse og lette vine, ja man kunne sige rødvine for de, der i grunden fortrækker hvidvine. Vi præsenterer de bedste:

Dörflinger, 2004, Müllheimer Reggenhag, Spätlese, Baden (149,- kr.)
Noget særpræget men ikke ucharmerende, god frugt, let bitterhed, kan med fordel dekanteres.
Med 20 hektar (140.000 flasker årligt) hører Dörflinger i Tyskland til de større vingårde. Bedste vinmarker er Müllheimer Reggenhag, Pfaffenstück og Sonnhalde samt Badenweiler Römerberg. Vigtigste drue er Gutedel (48%), herefter følger Spätburgunder med 15 procent.

Dr. Heger, 2005, Merdinger Bühl, Baden (119,- kr)
Klassisk Spätburgunder i en let udgave, alsidig vin til mad eller fornøjelse.
Dr. Heger hører til toppen i Tyskland. På 20 hektar produceres årligt omkring 120.000 flasker, vigtigste druesorter er Spät- og Grauburgunder med hver 30 procent andel.

Thomas Schätzle, 2004, Spätlese, Schelinger Kirchberg, trocken, Baden (139,- kr.)
Tæt i smagen, mørk chokolade, tobak, læder og kirsebær.
Også Schätzle er specialist i Spätburgunde, der har en andel på 37% på den 12 ha store vingård på Kaiserstuhl i Baden.

Lämmlin-Schindler, 2004, Spätlese, trocken, Mauchener Frauenberg, Baden (159,-)
Frisk og frugtig, let bitterhed, kirsebær, fin og elegant.
Lämmlin-Schindler ligger i Markgräflerland i Baden. Familien kan spore sin vinmæssige rødder tilbage til 1100-tallet.

Blankenhorn, 2004,  "Alte Reben", trocken, Schliengener Sonnenstück, Baden (149,- kr.)
God frugt - kirsebær, engelsk lakrids - saftig og elegant.
Blankenhorn satser på kvalitet gennem lavt høstudbytte, kun 65 hl pr. hektar er langt mindre end loven tillader. 25 procent af produktionen er Spätburgunder.

Martin Wassmer, 2005, Schlatter Maltesergarten (159,- kr.)
Kirsebær, blommer og fadpræg, læder og tobak, lækker!
På 12 ha dyrkes hos Wassmer kun 55.000 flasker, tegn på vingårdens høje kvalitetskrav, med 70 procent er Spätburgunder den dominerende drue på gården.

Januar 2008


Weingut Bickel-Stumpf, Franken

Bickel-Stumpf fra Franken er den (indtil) videre nyeste vingård i Vinum Bonums portefølje. Bickel-Stumpf hører til den udvalgte gruppe af producenter, der er medlem af den meget kvalitetsorienterede sammenslutning VDP. Caremen Bickel og Reimund Stumpf kommer fra hver sin vinfamilie og blev gift i 1976, hvorved de to familievinbrug i henholdsvis Frickenhausen og Thüngersheim blev ført sammen. Jordbundforholdene i Franken varierer meget og det gælder derfor om at matche druer og jordbund. Derfor dyrkes på Thüngersheimer Johannisberg især rødvine og i Frickenheim især de hvide.

Blanc Cuvée, 2006 (95 kr.)
Frisk, tør terassevin i ordet bedste forstand, lidt kulsyre giver friskhed uden at den bliver for stam. Dejlig ukompliceret vin, når tysk vin er bedst.

26 twentysix (109 kr.)
Ideen til vinen opstod til datter Melanies 26. fødselsdag. Vinen er komponeret med henblik på det moderne, asiatisk inspirerede køkken og har derfor en del restsukker (9,7 g/l), der fint balanceres af den for tyske vine så karakteristiske syre. God mineralitet, samtidig cremt og rund - en oplagt madvin.

Silvaner Kabinett trocken 2005, Frickenhäuser Kapellenberg (110 kr.)
Silvaner hører til Franken som Riesling hører til Rheingau. Denne er både en klassisk silvaner og en klassisk kabinett-vin, en rund og fyldig vin med god frugt, let sødme og masser af cremethed.

Silvaner Spätlese 2003, Frickenhäuser Kapellenberg ( kr.)
Årgang 2003 var generelt ikke helt uproblematisk. Udråbt til århundrets årgang efter den ekstremt varme sommer, viste det sig hurtigt, at mange vinene manglede syre og dermed struktur. Det gælder til dels også denne. Vinen er mørkegul og flot i glasset. Smagen er næmest voldsom, den er meget kraftig, her er eksotiske frugter, der dog ikke helt kan dæmpe alkholen (14,5%). En spændende vin, der dog bør drikkes i løbet af i år.

Januar 2008


Weingut Bernhard Mehrlein, Rheingau

Johannesberger Erntebringer, 2008, Spätburgunder, trocken (ca. 55,- kr.)
Overraskende - smager nærmest som en halvtør rosé. Bør nydes sval på sommerterassen.

Dr. Corvers-Kauter, Rheingau

"Unsern Herben", Winkler Gutenberg, 2007, (ca. 75,- kr. - 1 l)
Ærlig og ren vin med den klassisk tyske frugt/sødme balance, enkel uden meget eftersmag. 

Oktober 2009


 

Weingut Ludi Neiss, Kindenheim, Pfalz

Weingut Neiss er et typisk familieforetagende og hører med 15 hektar og en årlig produktion på 120.000 flasker til de større vingårde. Vigtigste druer er Riesling, Spätburgunder og Dornfelder.

Cuvee N Rotwein, trocken, 2003 (170,50 kr.)
Saftig med overbevisende tanninstruktur, fyldig, rund, en flot vin.

Spätburgunder, Barrique, 2003 (179,50 kr.)
En vin, der bliver bedre og bedre i glasset og som slet ikke har nået toppen. Bør ligge 3-5 år mere i kælderen og vil givet være en stor oplevelse.


Weingut Egon Schmitt, Bad Dürkheim, PfalzJochen Schmitt im Weinberg 2004

Schmitt i Dürkheim hører med en årlig produktion på omkring 120.000 flasker til de større tyske producenter, vigtigste drue er her  - som på så mange kvalitetsvingårde - Riesling. Junior, Jochen Schmitt, er i dag ansvarlig for kælderen og hører til de unge, opadstræbende vinmagere i Tyskland. Under navnet "Die junge Pfallz" markedsfører han sine vine sammen med et par jævnaldrende venners produkter. Vi har smagt på tre af vinene:

Taurus, Dornfelder 2004 (139 kr.)
Dornfelder, når den er bedst - fløjlsblød og saftig, masser af moden frugt (blomme, kirsebær) i glasset.

Riesling Kabinett trocken 2005, Hochbenn (85 kr.)
Klassisk tysk Riesling, tør med markant syre uden at være spids, spændstig er måske det rette ord. God madvin.

Riesling Spätlese trocken 2005, Spielberg (119 kr.)
En veritabel smagseksplosion! Dette er tydeligvis storebroren til Kabinett Rieslingen, denne her er muskuløs og svulstig og har tyngden til at klare eksempelvis de lidt tungere retter med svinekød.


Weingut Martinshof, Rheinhessen

Ved udgravningen af vinkælder på Martinshof fandt arkæologerne en lang række genstande fra romersk tid, der viser, at vingårdens ca. 20 ha i flere tusind år har været anvendt til vinproduktion.

Ortega Trockenbeerenauslese 2000, Barrique, Dienheimer Güldenmorgen. (ca 170,- kr.) 0,375
Gylden og strålende, fed konsistens med meget koncentreret smag. Honning, rosiner, tørrede frugter, lang og nuanceret i smagen - en utrolig flot vin, der ikke er en krone for dyr! (dec. 08)

Silvaner 2004, Eiswein (ca. 170,- kr.) 0,5l
Gylden og fed med diskret frugt, honning, rosiner og pære. En dessertvin, der godt kan matche de søde sager. (nov. 08)

Scheurebe 2004, feinherb (67,50 kr./1,0l)
Hos solide producenter gør man tit en god forretning ved at købe husets litervine. Denne er ingen undtagelse. Frisk men med en balancerende sødme, her er eksotiske frugter og pære.

Silvaner, 2003, trocken (71,50 kr.)
Ukompliceret, men dog overraskende fyldig (måske knap så typisk for druen), med lang eftersmag.

Scheurebe, Sekt, halbtrocken (99,- kr.)
Meget frugtig og behagelig, prøv den som aperetif.

Dornfelder, trocken, 2003 (89,- kr.)
Flot, moden og klassisk Dornfelder - rund og blød, her er blommer, kirsebær og en anelse lakrids.

Dornfelder, trocken, Barrique 1999 (144,50 kr./0,5l)
Flot og saftig, det kan ikke smages, at denne vin efterhånden har en del år på bagen, jeg savner dog flere nuancer i vinen.

Huxelrebe, 1999, Beerenauslese (119 kr./0,5l)
Meget koncentreret: Guld i glasset og smag af honning, hyldeblomst med en fed struktur og et godt strejf af syre, der giver bid og rygrad. En meget flot vin!

Perlevin

"Perlevin.dk sælger vinperler - de boblende, og de der i overført betydning er perler," kan man læse på hjemmesiden.

Missionen er at sælge udsøgte vine, lavet af gode råvarer i kyndige hænder - fortrinsvis mousserende vine samt vine med god kvalitet og relativt lavt alkoholindhold. Perlevin.dk starter op med tyske vine: "fordi vinbønderne der producerer så meget excellent vin, som er lige så langt fra dårlig liebfraumilch som en burgerkæde er fra 3 stjerner. Den tyske vinbranche har ikke ligget på den lade side det sidste tiår - den lokale viden om god hvidvin genopdages, og parallelt udforsker vinbønderne deres områdes særlige muligheder for rødvine ved at lære nyt, sætte nye druer og vinde priser. De mousserende vine har tyskerne altid haft et særligt talent for at anvende, og naturligt nok udvikler de så også meget. Derfor findes der god vin til priser, der endnu ikke er begrundet i forventninger, kun i kvalitet." Et udsagn vi fra tyskvin.dk gerne støtter op omkring.

Vi har smagt tre af vinene, som vi anmelder nedenstående.

Weingut Wehrhof, Rheinhessen

Gewürztraminer Spätlese 2005, Pfeddersheimer Kreuzblick  (89,- kr.)

En rigtig flot vin - ravgylden, eksotiske frugter, honning med flot frugt, der perfekt balancerer den elegante sødme.

(juli 07)

Winzerverein Deidesheim, Pfalz

Winzerverein Deidesheim er ældste produktionfællesskab/andelsselskab i Pfalz og blev grundlagt i 1898 af 45 vinbønder. I dag har fællesskabet 449 medlemmer, der i alt dyrker 173 ha. Femogtyve medarbejdere producerer og sælger omkring 80 forskellige vine. 2/3 af produktionen er Riesling-vine, mens rødvinsandelen er på knap 25%.

Spätburgunder Sekt Trocken 2004 (6 flasker for 513 kr.)
Flot, nærmest jorbærfarvet med cremet sødme - perfekt og overraskende som aperitif.

Riesling Sekt Extra Trocken (6 flasker for 513 kr.)
Klassisk riesling sekt med fine perler. Tør men bestemt ikke sur. Meget god som aperitif eller til skaldyr.

(juli 07)


Tyske supervine hos Hoffmeyer-Lippert

Hoffmeyer-Lippert har fået fat i nogle af Tysklands absolut bedste vinhuse og importerer nogle af deres bedste (men også dyreste) vine. Her er tale om vine til de kræsne, eller til de, der har lyst til at smage på tysk topkvalitet.

Hoffmeyer-Lippert har sammensat en smagekasse med vinene til en særlig god pris, her får man med en besparelse på 211 kr. følgende vine for 1.100 kr. (bestil)

  • Weingut Rebholz, Chardonnay Trocken 2004

  • St. Urbans-Hof, Wiltinger, feinherb 2003

  • St. Urbans-Hof, Ockfener Bockstein Auslese 2002

  • Weingut Rebholz Spätburgunder im Sonnenschein, Spätlese trocken 2002

  • Weingut Deutzerhof, Caspar C., Spätburgunder trocken 2003

  • Weingut Deutzerhof, Grand Duc, Spätburgunder trocken 2003

Se anmeldelser nedenfor under producenterne.


Weingut Deutzerhof, Ahr

Ahr er Tysklands rødvinsområde. Her produceres mange af de bedste og mest komplekse tyske rødvine. Da området samtidigt er et af Tysklands mindste overstiger efterspørgselen tit og mange gange udbuddet, hvilket følgeligt betyder forholdsvis høje priser, men priser, der sandsynligvis ville være endnu højere, hvis der stod Pinot Noir og ikke Spätburgunder på mange flasker.

Deutzerhof (Cossmann-Hehle) hører til Ahrs absolutte top. På vingårdens 9 ha produceres ca. 60.000 flasker om året, heraf 75% Spätburgunder.

Grand Duc , Spätburgunder, trocken 2003 (340,- kr.)
Vildt!
Koncentreret smag: let bitre kirsebær, mørk chokolade - en sand smagseksplosion med et fantastisk lagringspotentiale - køb 12 flasker og smag en flaske hvert år og oplev, hvordan vinen vil forandre og udvikle sig.

Caspar C, Spätburgunder, trocken 2003 (198,- kr.)
Vinen høstet på meget gamle vinstokke og der høstes typisk meget sent og mængder på kun 30 hl/ha, typisk fra sydvendte skråninger. Vinen har ligget på barrique.
Den er meget mørk, men trods sine 14% elegant, blød og behagelig og med en passende tyngde fra egetræet, her er røde bær og sprøde tanniner og en behagelig frugt.
Prøv den til eksempelvis til vildt.
Er stadig ung og bør dekanteres. Vil udvikle sig positivt de næste 4 - 5 år.

Februar/marts 2006.

 

Weingut Ökonomierat Rebholz, Pfalz

Hansjörg Rebholz er tredie generation på den familiedrevne vingård i Pfalz. Han blev i 2002 kåret til "Winzer des Jahres" af den renommerede Weinguide Deutschland (Gault Millau). Han er en af de få, der af samme vinguide modtager de maksimale 5 druer for sine samlede produktion.

Siebeldinger im Sonnenschein, Weissburgunder trocken 2004 (230 kr.)
Her er de typiske æblearomaer kombineret med en meget koncentreret og fyldig smag med typisk burgunder-karakter, en vin, der eksempelvis kan nydes til kraftige fiskeretter.

Chardonnay, Spätlese, trocken 2004 (198 kr.)
Hvis nogen påstår, man ikke kan lave ordentlig Chardonnay i Tyskland, så er her modbeviset. En kompleks, fed og fyldig vin, med dyb gylden farve, der samtidig har god frugt og den friskhed, man tit savner hos de oversøiske vine af samme drue.

Siebeldinger im Sonnenschein, Spätburgunder, Spätlese trocken 2002 (270 kr.)
Flot og elegant vin med god struktur, her er tanniner og kirsebær med en let bitter finish. Jeg savner dog flere nuancer og finesser af en vin i denne prisklasse. Det kunne være spændende at opleve vinen om 5-10 år, men jeg tvivler på, at det til den tid bliver en bedre vin.

Februar/marts 2006.

biowein.dk (BIO-logo ApS)

Marliese Wessels tilbyder gennem biowein.dk en lang række økologiske vine. I sit sortimente har hun både økologiske hvide og røde vine. Marliese kommer fra Tyskland og har undervist i tysk på en række forskellige skoler - blandt andet også sin egen sprogskole. Hun tilbyder vinsmagninger (og kage) i Marliese's Gårdcafé på Orø.
Vi har smagt følgende vine fra hendes sortiment:

Røde

Rødvine fra Biowein

Maibachfarm

Tre af Bioweins rødvinene kommer fra et af Tysklands mindste vinområder, Ahr, i dette tilfælde fra Weingut Maibachfarm. Den bedste af rødvinene var 

Spätburgunder 2006, Walporzheimer Pfaffenberg, Barrique  220,- kr. (195,- kr.  ved 6 fl.)
En klassisk Spätburgunder/Pinot Noir med god frugt, engelsk lakrids og en afdæmpet fadnote, elegant vin.

Spätburgunder 2006, Dernauer Schieferlay, Barrique 220,- kr. (195,- kr.  ved 6 fl.)
Denne vin minder meget om forgængeren, har dog mere fadpræg, god frugt og lækre tanniner, mørk chokolade.

Frühburgunder feinherb 2007, 160,- kr.  (140 ,- ved 6 fl.)
En speciel vin, der vinder ved nærmere bekendskab. God frugt og saftige tanniner, kirsebær. Prøv den til fx til sommerens lette pastaretter, gerne let afkølet ved ca. 12 grader.

Øvrige røde

Weingut Hirschhof, Rheinhessen, Saint Laurent, 2007, trocken 95,- kr.  (80 ,- ved 6 fl.)
Let sommervin, god frugt, kirsebær, nyd den let afkølet på terassen.

Eymann, Gönnheimer Sonnenberg, Pfalz, Pinot Noir 2005, 205,- kr. (180,- kr.  ved 6 fl.)
Saftig, frugtig, her er klassisk engelsk lakrids, bare lækker.

Höfflin, Spätburgunder 2005, Prestige, Barrique, Kaiserstuhl, Baden. 380,- kr. (330,- kr.  ved 6 fl.)
Afbalanceret med klassisk frugt og tannin, men prisen taget i betragtning savner jeg mere dybde og elegance.

juni 2009

Hvide

Zwölberich Reserve Riesling Sekt, trocken, Piccolo (0,2l) 50,- kr. (45 ,- ved 6 fl.)
Det må være den bedste tyske sekt, jeg har smagt - mild og behagelig med fine perler, god frugt og syrlig-frisk smag. Ærgerligt, der kun er så lidt i flasken.

Eymann, Riesling Classic 2007, 95,- kr. (80 ,- ved 6 fl.)
Eymann er et typisk tysk familiebrug med en årlig produktion på 120.000 flasker. Rainer Eymann er en af pionererne indenfor økologisk vindyrkning i Pfalz. Vinen fremstår halvtør og behagelig - en ukompliceret ledsager til mad eller solo - ren fornøjelse.

Weingut Hirschhof

Hirschhof i Rheinhessen dyrker på sine 30 ha især Riesling, men derudover en lang række klassiske tyske og internationale druer. Vingårdens historie rækker tilbage til år 1466, hvor en af anerne til de nuværende ejere - Walter og Tobias Zimmer - reddede den lokale fyrste fra en angribende hjort og til tak modtog land, våbenskjold og navn. Siden har vingården været i familiens eje.

Secco, 105,- Kr. (90 ,- ved 6 fl.)
Enkel og let perlende med en anelse sødme - sommer på flaske. Kan med fordel nydes på terassen.

Grauer Burgunder, Westhofener Steingrube 2007, Kabinett trocken 105,- Kr. (90 ,- ved 6 fl.)
En rigtig all-round vin, alle vil kunne lide. Den er samtidig elegant og fyldig ... og Grauburgunder er stadig en drue, der fortjener langt større opmærksomhed.

Sauvignon Blanc Spätlese Westhofener Steingrube 2007, trocken 105,- Kr. (90 ,- ved 6 fl.)
Sauvignon Blanc er stadig en eksotisk drue i Tyskland, hvor den dyrkes på ca. 300 ha. Denne vin er kraftig men samtidig blød med en måske ikke helt typisk smørnote og pærearoma. Absolut min favorit blandt Marliese Wessels vine.

 

 

Weingut Herbert Messmer

Endnu et godt hus fra Pfalz hos Toppvine. Weingut Herbert Messmer hører med en årlig produktion af 210.000 flasker og 23 ha vinmarker til de større tyske vinproducenter. Vigtigste druesorter er Riesling (42%), Spätburgunder (21%) og Grauburgunder (11%). 

Portugieser Weissherbst 2004 (69,- kr.)
Dette er uden tvivl en vin, der vil få rigtig mange venner i Danmark: en liflig rosé med god frugt og til den søde side. Frisk og enkel, den perfekte ledsager en sommeraften på terassen, en alternativ grilvin eller som aperetif!

Sankt Laurent 2003, Selection (159,- kr.)
Saftig vin - nærmest italiensk i stilen: elegant og fløjlsblød med noter af grøn peber og kirsebær, et spændende bekendtskab med en drue, de ellers mest er kendt fra Schweiz (juli 2006).

Spätburgunder 2003, Selection, Schlossgarten (179,- kr.)
Fantastisk vin - jeg vil tvivler på, at man kan finde Bourgogne i samme prisklasse, der kan matche denne vin. Drikkemoden, saftig og harmonisk - her er peber, kirsebær, blommer - en komplet vin, der trods 14% har elegance og ynde (juni 2006).

Spätburgunder 2002, trocken (99,- kr.)
Fyldig og moden, rund vin i international klasse og stil, her er både blommer og engelsk lakrids, næsten ingen tanniner og blød frugt. Prøv den til en blindsmagning og se om der er bare en enkelt, der tipper på tysk vin!

Sekt Privat Cuvée 2004, trocken (99,- kr.)
Klassisk, tør, toast, fine perler, mild.

Sekt, Chardonnay, Brut 2004 (169, kr.)
Tør og elegant, små fine perler, klassisk. Prøv den i stedet for champagnen!

Cuvee Julius Weber 2002, trocken (99,-)
Fyldig og rund. "Krydret" i spansk stil, flot vin, med sydens varme.

Weingut Acham-Magin, Forst, Pfalz

Acham-Magin hører til den eksklusive kreds af tyske vinhuse, der er medlem af VDP. Sammenslutningen sætter højere kvalitetsstandardarder end myndighederne og vinene fra VDP-medlemmer har som regel en høj kvalitet (omvendt er der mange kvalitetsproducenter der ikke er medlem af VDP). Acham-Magin ligger i Pfalz, der i de seneste 10-15 år har udviklet sig til et af Tysklands absolut bedste vinområder.

Riesling Beerenauslese, Forster Ungeheuer (239,- kr. - ½ flaske)

Gylden nektar i glasset, honning og hyldeblomst i næsen og på ganen. En stor oplevelse nu og holdbar i ydeligere mindst 10-15 år. Prøv den fx til faste, modne oste. (april 2006)

Riesling Kabinett, feinherb, 2004, Forster Stift (79,- kr.)
Flot Riesling, feinherb, dvs. sødmefuld, men bestemt ikke sød med god frugt og en markant syre. En af de vine, der viser, hvorfor Pfalz modtager så mange priser, rigtig god madvin. (September 2005 & marts 2006)

Scheurebe Spätlese, Forster Musenhang 2004 (119,- kr.)
En spændende drue, der her får lov til at vise, hvad den duer til: det giver eksotiske frugter i glasset, sødme, mineralitet - som aperetif eller i stedet for en dessert. (September 2005)

Ruppertsberger Reiterpfad, Riesling Spätlese trocken, 2003 (199,-)
Årgang 2003 har vist sig at være noget mere problematisk, end den "Jahrhundertjahrgang", den var udråbt til. Mange steder har vinstokkene ikke fået tilstrækkeligt med vand og det kombineret med meget sol og varme betyder, at mange vine ikke har fået tilstrækkelig med den syre, der er nødvendig for at give vinenes sødme modspil.
Nærværende vin har ingen problemer - men er et godt eksempel på en vellykket kombination: citrus, grape og masser af mineralitet - en klassisk madvin til halvfede/fede fiskeretter, bør ikke nydes for kold, men ved 10-12 grader. (Februar/marts 2006)

Weingut Jul. Ferd. KimichWeingut Kimich, Pfalz

På 10ha producerer Weingut Jul. Ferd. Kimich i Deidesheim ca. 70.000 flasker årligt. Det er gode og solide vine og vi har smagt på:

Riesling Spätlese 2004, Deidesheimer Kalkofen (99,- kr.)
En sød Riesling med masser af melon og honning i næsen og munden. God vin til eksempelvis de faste oste. Personligt savner jeg dog et modspil fra Rieslingens ellers så karakteristiske syre. (marts 2006)

Spätburgunder 2002 (74,- kr.)
Her er lejglighed for at stifte bekendtskab med en god tysk rødvin til en fornuftig pris: Flot, fyldig Pinot Noir i international stil, med masser af varme og modne bær.

Winzerverein Deidesheim, Pfalz

Winzerverein Deidesheim er ældste produktionfællesskab/andelsselskab i Pfalz og blev grundlagt i 1898 af 45 vinbønder. I dag har fællesskabet 449 medlemmer, der i alt dyrker 173 ha. Femogtyve medarbejdere producerer og sælger omkring 80 forskellige vine. 2/3 af produktionen er Riesling-vine, mens rødvinsandelen er på knap 25%.

Riesling Spätlese 2002, Deidesheimer Kieselberg (119,- kr.)
Til den søde tand, prøv den til det asiatiske køkken.

Sekt Extra Dry (89,- kr.)
Riesling sekt med markant syre. God til skaldyr.

Riesling 2004, Kabinett trocken (59,- kr.)
Frisk Riesling til en fornuftig pris.

September 2005

Weingut Leonhard, Rheinhessen

Den lille vinkælder i Tureby importerer en række vine fra Weingut Leonhard i Rheinhessen. Det er en flot kollektion, der sælges til enddog meget fornuftige priser.

Grauer Burgunder, Spätlese, trocken, Niersteiner Peterberg, 2004 (79,- kr.)
Klassisk og flot, fyldig og frisk samtidig. En vin, der passer til mad, hvor man ellers vil nyde en lettere rødvin.

Riesling Kabinett, Niersteiner Ölberg, 2004 (69,- kr.)
Den fine sødme afbalanceret her på typisk Riesling-maner af elegant syrlighed. En vin, der vil være særligt velegnet som aperetif eller som et glas i ny og næ.

Riesling Spätlese trocken, Niersteiner Ölberg, 2004 (75,- kr.)
Min favorit og et særlig godt køb til prisen, med fare for at gentage mig selv, så er det vine som denne, der har grundlagt Tysklands ry som verdens førende indenfor hvidvin.

Spätburgunder trocken, Niersteiner Paterberg, 2004 (69,- kr.).
En enkel og ren Spätburgunder i den lette Pinot Noir stil. 
August 2005


Von Othegraven, Kanzem, Saar

Weingut Von Othegraven ved Saar har omkring 8 ha vinmarker på nogle af de bedste vinbjerge i området. Den skifferholdige jordbund giver typisk meget mineralske, stringente vine, der adskiller sig fra de mere lettilgængelige Moselvine.

Vi har tidligere anmeldt Von Othegravens vine og har ikke været så begejstret, men i de aktuelle årgange er vinene bestemt et godt køb: solid tysk kvalitet til priser, hvor man stadig kan være med.

Riesling trocken 2002 (79,75 kr.): God frugt, saftig og mineralsk, en god madvin - Konklusion: klassisk Riesling med alle dens kendte kvaliteter.

Riesling Maximus 2003 (110,- kr.) meget flot Riesling med stor fylde og en elegant mineralsk note. God balance mellem Rieslingens syre og en sødme, der gør vinen meget behageligt at drikke til mad eller solo. En overbevisende vin i en stor årgang.
Importør er
Propperiet.


Lauffener Weingärtnergenossenschaft, Württemberg

Lauffener Weingärtnergenossenschaft ligger i byen Lauffen ved Neckar i Baden-Württemberg mellem Heilbronn og Stuttgart. Kooperativet blev grundlagt i 1935 og tæller nu 625 medlemmer - de fleste med vinen som bierhverv. Vigtigste drue er Schwarzriesling (75%). Den altovervejende del (90%) af produktionen sælges og drikkes lokalt.
Vinen er gennemgående ærlige og solide og med den for druen karakteristiske duft og smag. Det er gode dagligdags vine, der fortrinligt egner sig til det danske (sommer)køkken. De enkelte vine:

Grauburgunder Classic 2002

Min favorit blandt de fem vine. Dufter af banan, fyldig-frisk smagsoplvelse. Udpræget madvin til eksempelvis svampe- og pastaretter. 
Tilbudspris (og dermed et virkeligt godt køb) kr. 46 (aug. 03).

Riesling Classic 2001

Typisk Riesling karakter, dog noget mere fyldig end eksempelvis Mosel-Rieslingen. Den markante syre/frugt gør den meget velegnet til mad, fx retter med flødesovs, men prøv den også til fast skæreoste.
Pris kr. 55,- rabat ved køb af 6 eller 12 flasker.

Udover de klassiske hvide druer, der er omtalt ovenfor, producerer kooperativet selvfølgeligt også rødvin,da Württemberg er et af de store rødvinsområder, hvor 2 ud af 3 flasker vin er lavet på røde druer. Det er meget prisværdigt - og også modigt, at VinBlanc.dk præsenterer et udvalg af disse røde vine i Danmark:

Lemberger 2002, Lauffener Katzenbeisser

Den vin, der nok nærmer sig mest den danske smag. Blød og rund, kirsebær, brombær - men enkel og ukompliceret. God grillvin.
Pris kr. 50,- rabat ved køb af 6 eller 12 flasker.

Schwarzriesling Classic 2001

Det er ikke tit, vi ser Schwarzriesling vine i Danmark, selvom druen i Frankrig - kendt som Meunier - er en vigtig ingrediens i mange Champagner. Vinen er rimelig let med en sødmefuld finish og hindbærnoter. Vinder ved nærmere bekendtskab - "gewöhnungsbedürftig" ville man sige på tysk.
Pris kr. 55,- rabat ved køb af 6 eller 12 flasker.

Trollinger Classic 2001

Trollinger er en af de vigtigste røde druer i Württemberg. Lys og klar, enkel og ren i smagen, røde kirsebær/hindbær med en let bitter finish.
Pris kr. 55,- rabat ved køb af 6 eller 12 flasker.

Vinene importeres og sælges af VinBlanc.dk


Moselland

Moselland er det største kooperativ i Mosel-Saar-Ruwer regionen. Kooperativet producerer habile vine, men det er tydeligt og vel også forståeligt, at en vinbonde lægger mere liv og sjæl i ens druer, når der står hans (eller i sjældne tilfælde - hendes) navn på flasken.
Når alle druer blandes sammen fås en vin, hvor forskelle i jordbund og vækstbetingelser udjævnes. Det kan være en fordel, men giver også en vin, der er mere jævn i kvalitet og smag. Mosellands vine er sådanne vine. De vil ikke gøre nogen fortræd, men vil heller ikke få englene til at juble.
Taster Wine importerer en række vine af Classic serien, der bl.a. forhandles gennem Skjold Burne.

 

 

 

Moselland Classic 2000 Riesling Hochgewäch lieblich.

Sødmefuld med god frugt og mineralitet, typisk moselvin og den bedste af de smagte vine fra Moselland; kr. 49,75 - på tilbud til 3 for 120,- kr. (april-maj 2003).

Moselland Classic 2001 Riesling Hochgewäch trocken.

Tør, næsten syrlig - ellers meget neutral; kr. 49,75 - på tilbud til 3 for 120,- kr. (april-maj 2003).

Moselland Classic 2001 Riesling Halbtrocken Kabinett.

Sødlig sur, smager ikke halvtør, simpel terassevin uden særlige karakteristika; kr. 54,75.

Moselland Classic 2000 Riesling Spätlese.

Sødmefyldt med pæn syre, ellers forholdsvis neutral. Velegnet til det krydrede asiatiske køkken; kr. 64,75.


Deinhard

For nogle år siden var jeg inviteret til en præsentation af såkaldte profilvine.
De var et forsøg på at udvikle en vin, der kunne konkurrere (især) på det engelske marked.
Deinhards vine er typiske profilvine: forholdsvis enkle vine, der vil behage de fleste og med druetypisk smag, men lidt karakterløse. Faktisk skal man kigge ekstra grundigt for at se, at det faktisk er tyske vine. Det er tørre vine, men ikke så tørre, at de kan genere. Vinene er fremstillet med henblik på at kunne præsentere en god supermarkedsvin, og det resultat er opnået.
Deinhards vine koster omkring 50-55 kr. og Chris-Wine oplyser nærmeste forhandler.
Mere - på engelsk eller tysk.

deinhard-riesling.gif (8441 bytes)

deinhard-gris.gif (8545 bytes)

deinhard-blanc.gif (8175 bytes)

Riesling 2001. Qualitätswein, Rheinhessen.

God, typisk Riesling, med fin balance mellem sødme, syre og frugt. Fin struktur,   mineralsk - god madvin.

Pinot Gris 2000. Qualitätswein, Baden.

Kraftig smag og god balance, halvtør - men ikke særlig harmonisk og en vin, der slet ikke lever op til, hvad Grauburgunder druen er i stand til.

Pinot Blanc 2000. Qualitätswein, Pfalz.

Frugtig frisk vin, men meget mild og rund. Let drikkelig, vellavet og ufarlig, alsidig madvin.

Opdateret den 02. april 2012.