Vinhøst i Pfalz

Wo das wilde Schwein die Wälder durchstreift.
Wo in Kellern heranreift, was auf sanften Hügeln wächst.
Wo unter südlicher Sonne Äcker und Bäume reiche Früchte tragen ...
Dort ist das Paradies nicht weit.
[fra en reklame for Südliche Weinstraße, Pfalz.]

Druerne er modne, her i midten af oktober.Vinmarker langs alle veje. Det er synligt, at vinen er områdets vigtigste indtægtskilde. Vi befinder os i Pfalz, Tysklands næststørste vinområde. På grund af de beskyttende bjerge mod vest, kan næsten alt dyrkes her, ikke mindst vin. Det vidste også romerne, der for mere end 2000 år siden startede med at plante vin i området. 

Vi har en aftale med Werner Jülg i Schweigen, i det allersydligste hjørne af Pfalz. Omkring hjørnet ligger Deutsches Weintor, en monumental port, som mest af alt minder om en middelalderlig byport, opført i 1930'erne af vinbønder med sans for markedsføring. Porten er starten på Deutsche Weinstraße, der herfra fører 85 kilometer mod nord til Bockenheim.

Werner Jülg i sin vinkælderHos Jülg foregår høsten - i modsætning til mange andre steder - ikke med de store maskiner, man her møder på alle veje - men ved håndkraft. I løbet af forår og sommer gennemgås vinmarkerne for at reducere udbyttet og koncentrere smagen i de få tilbageværende drueklaser. Werner Jülg har en del af årets høst i kælderen, men blandt andet Rieslingen skal have et par uger mere: "Bare vi ikke får hagl, som i 2002," siger han. Men han ser dog meget tilfreds ud, når han fortæller om de druer, han indtil videre har høstet. Det er sunde og modne druer med højt sukkerindhold, der giver løfter om gode vine og en årgang med mere frugt og syre end 2003'eren.

Han dyrker også rødvin og er dermed medvirkende til, at der i dag er rødvinsdruer på 1/3 af vinarealet i Tyskland. Vi får lov til at smage Jülgs Spätburgunder (i Frankrig kaldet Pinot Noir). Det er en meget flot og kompleks vin, der vækker minder om en god Bourgogne. Og minderne om Frankrig er måske ikke tilfældigt, for Werner Jülgs vinmarker ligger rent faktisk i Frankrig, kun en kilometer syd for vingården.

 

 

Links:

opdateret den 06. januar 2008